Waar wacht je op? Voeg je droomdeal nu toe!
De officiële taal van Duitsland is Duits. Dit is de belangrijkste taal die in het hele land wordt gesproken en wordt ook door de overheid en in scholen aangeleerd. Het is handig om te weten dat er vele verschillende dialecten bestaan binnen het land, in verschillende regio's kan men variaties in uitspraak en woordgebruik tegenkomen. Dat gezegd hebbende, als je Duits spreekt, zou je geen probleem moeten hebben om in heel Duitsland te communiceren. Hoewel Engels steeds meer gesproken wordt in Duitsland, vooral onder jongeren en in grote steden, is het altijd handig om wat basiskennis van de Duitse taal te hebben, zeker als je kleinere steden en landelijke gebieden wilt bezoeken.
Het antwoord op deze vraag hangt af van je nationaliteit. Als je een burger bent van een EU-land, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland, heb je geen visum nodig om naar Duitsland te reizen. Je hebt alleen een geldig paspoort of identiteitskaart nodig. Als je echter een burger bent van een land buiten deze specifieke regio, kunnen aanvullende reisdocumenten zoals een visum vereist zijn. We raden je aan de specifieke vereisten van jouw land te controleren op de website van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken of door contact op te nemen met de Duitse ambassade of het consulaat in je land. Het is altijd belangrijk om ervoor te zorgen dat je over de juiste documenten beschikt voordat je op reis gaat.
De munteenheid die in Duitsland wordt gebruikt, is de Euro (€). Dit is dezelfde munteenheid die in veel andere landen van de Europese Unie (EU) wordt gehanteerd. Omdat Duitsland een deel van het Eurogebied is, hoef je dus niet te wisselen als je vanuit een ander Eurogebied land reist. Dit maakt het gemakkelijker en handiger om te reizen en voorkomt mogelijke wisselkosten. Het is verstandig om altijd wat contant geld bij je te hebben omdat niet alle plaatsen in Duitsland creditcards of pinpassen accepteren. Maar pin- en creditcards zijn toch vrij gebruikelijk in hotels, restaurants en grotere winkels. Zorg er daarom voor dat je je financiën van tevoren regelt om verrassingen te voorkomen tijdens je verblijf.
In Duitsland wordt stekkertype F gebruikt, ook bekend als een Schuko-stekker. Dit type stekker bestaat uit twee ronde pinnen van 4,8 mm (19⁄64 inch) en een aardeclip. Deze stekkers zijn opgebouwd uit twee pinnen met daartussen een afgeronde opening voor aarding.
Het stroomnetwerk in Duitsland is ingesteld op 230V en de frequentie is 50 Hz. Als je apparaten meeneemt die deze specificaties niet hebben, heb je een spanningsomvormer of transformator nodig.
De meeste Europese landen, waaronder Nederland en België, gebruiken hetzelfde type stekkers en stopcontacten, dus je zou je bestaande stekkers moeten kunnen gebruiken. Als dit niet het geval is, of als je vanuit een niet-Europees land komt, kun je een reisstekker of adapter gebruiken om je apparaten aan te sluiten op de Duitse stopcontacten.
Het exacte tijdsverschil tussen jouw land en Duitsland hangt af van waar je je momenteel bevindt. Duitsland valt onder de Centraal-Europese Tijdzone (CET) in de winter en de Centraal-Europese Zomertijd (CEST) in de zomer, die een uur voor is op UTC.
Als je in Nederland, België of een ander land in dezelfde tijdzone woont, is er geen tijdsverschil met Duitsland. Echter, als je buiten deze tijdzone woont, kan er wel een tijdsverschil zijn. Bijvoorbeeld, als je in de UK woont is Duitsland een uur voor op jouw lokale tijd. In New York, USA, is Duitsland 6 uur voor.
Om de exacte tijd in Duitsland te weten te komen, kun je gebruik maken van diverse online wereldklokken of de tijdzone instellingen van je mobiele telefoon of computer controleren.
Nee, er is geen specifieke dresscode in heel Duitsland. Dit hangt echter af van de plaats en de gelegenheid. In grote steden als Berlijn of Hamburg is de dresscode erg casual en stijlvol, net als in de meeste andere Europese grootsteden. In zakelijke omgevingen wordt vaak zakelijke kleding verwacht, zoals kostuums en mantelpakjes. Bij sommige culturele evenementen, zoals volksfeesten of bierfestivals zoals het Oktoberfest, dragen bezoekers vaak traditionele kleding - lederhosen voor mannen en dirndls voor vrouwen. Maar dit is absoluut niet verplicht en vele bezoekers dragen normale alledaagse kleding. Het is altijd aan te raden om de lokale gebruiken en de verwachtingen voor specifieke evenementen te onderzoeken voordat je je koffer inpakt.