Waar wacht je op? Voeg je droomdeal nu toe!
De beste tijd om naar Cuba te reizen hangt af van wat je zoekt in je vakantie. Als je liever droog en koel weer hebt, dan is de droge periode tussen november en april de beste tijd voor je om te gaan. Dit is ook het hoogseizoen, dus je zou meer toeristen en hogere prijzen kunnen verwachten.
De maanden juli tot oktober vormen het regenseizoen, waarin het eiland minder druk is en de prijzen lager zijn. Echter, het risico op orkanen is gedurende deze periode hoger, vooral in september en oktober.
Over het algemeen is het klimaat in Cuba het hele jaar door tropisch, dus neem de tijd om te kiezen wat voor jou het beste werkt, rekening houdend met je persoonlijke voorkeuren en de potentiële weersomstandigheden.
Ja, om Cuba te bezoeken heb je een zogenaamde toeristenkaart of visum nodig. Deze moet je aanschaffen voordat je aankomt in Cuba. De toeristenkaart is 30 dagen geldig en kan in Cuba zelf nog eens met 30 dagen verlengd worden. Je kunt deze kaart kopen via de Cubaanse ambassade, via je luchtvaartmaatschappij of via diverse aanbieders online. Let erop dat de kaart volledig en correct is ingevuld en dat je reisdocument (doorgaans je paspoort) nog minstens zes maanden geldig is bij aankomst in Cuba. Houd er rekening mee dat Cuba strenge immigratiewetten heeft, dus het is belangrijk om de juiste documentatie bij je te hebben.
Ja, over het algemeen is het veilig om naar Cuba te reizen. Cuba is bekend om zijn lage criminaliteit en veiligheidsdiensten. Echter, zoals bij elke reis naar het buitenland, is het belangrijk om jezelf bewust te blijven van je omgeving en eventuele veiligheidsmaatregelen. Zakkenrollerij en diefstal kunnen voorkomen, dus houd je persoonlijke spullen altijd dichtbij en wees alert in drukke toeristische gebieden. Medische faciliteiten in Cuba zijn voldoende, maar niet altijd op westerse standaarden. Het wordt ten zeerste aanbevolen om een reisverzekering af te sluiten voordat je naar Cuba reist. Zoals altijd, controleer voor vertrek altijd de laatste reisadviezen voor Cuba van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Cuba heeft twee officiële valuta. De eerste is de Cubaanse Peso (CUP), die voornamelijk door de lokale bevolking wordt gebruikt. De tweede, vaak gebruikt door toeristen en in veel winkels en restaurants, is de Cubaanse Convertible Peso (CUC). Het is belangrijk te weten dat buitenlandse valuta, zoals de Euro of de Amerikaanse dollar, in de meeste plaatsen niet worden geaccepteerd. Daarom is het aanbevolen om je geld te wisselen naar CUC of CUP bij aankomst in Cuba, bij de bank of officiële wisselkantoren (CADECA). Let op bij het ontvangen van wisselgeld, aangezien CUC en CUP verschillende waarden hebben. Tot slot moet je er rekening mee houden dat vanaf 2021 de Cubaanse overheid van plan is slechts één valuta (CUP) te gebruiken, maar check dit altijd voor vertrek.
In Cuba wordt overwegend Spaans gesproken. Het Spaans van Cuba behoort tot de variant Caribisch Spaans, die iets afwijkt van het standaard Castiliaans Spaans dat bijvoorbeeld in Spanje wordt gesproken. Deze variatie heeft invloed van verschillende culturen en talen, waaronder inheemse talen, Afrikaanse dialecten en Engels, om er maar een paar te noemen. Hoewel Spaans de officiële taal is, zul je merken dat Engels ook door velen wordt begrepen, vooral in stedelijke gebieden en toeristische centra. Als je geen Spaans spreekt, moet je dus geen probleem hebben om je in het Engels te redden op de meeste plaatsen. Maar als je van plan bent om het platteland te bezoeken of afgelegen gebieden, kan het handig zijn om een paar woorden of zinnen in het Spaans te leren. Veel mensen zullen het waarderen als je de moeite neemt om hun taal te spreken, zelfs als het maar een paar woorden zijn.
Ja, er zijn verschillende culturele gebruiken waar je rekening mee moet houden als je naar Cuba gaat. In Cuba is familie bijzonder belangrijk. Het is gebruikelijk dat meerdere generaties onder één dak wonen. Wanneer je Cubaanse huizen bezoekt, zorg er dan voor dat je respect toont voor dit soort familiewaarden. Het kan ook als respectvol worden gezien als je kleine cadeautjes voor de kinderen meebrengt.
Cubanen zijn over het algemeen erg vriendelijk en open. Gesprekken over politiek kunnen echter gevoelig liggen. Het is raadzaam om deze onderwerpen te vermijden, vooral kritiek op het Cubaanse systeem. Ook behandeling van de nationale symbolen van Cuba wordt heel serieus genomen; disrespect kan leiden tot zware boetes.
In Cuba, zoals in veel Latijnse culturen, is het normaal en beleefd om een kus op de wang te geven tijdens de begroeting.
Met betrekking tot kleding, Cubanen kleden zich over het algemeen bescheiden maar toch stijlvol. Het is verstandig om je hieraan aan te passen. Hoewel het een tropisch klimaat is, is het niet gewoonlijk om strandkleding in de stad te dragen.