Waar wacht je op? Voeg je droomdeal nu toe!
De beste tijd om Curaçao te bezoeken hangt af van je persoonlijke voorkeuren. Het eiland heeft een subtropisch klimaat en is het hele jaar door zonnig met een gemiddelde temperatuur rond de 28 graden Celsius. Curaçao ligt buiten de orkaangordel, dus orkanen zijn er zeldzaam.
De droogste periode is van januari tot september, waarbij april tot juni de minste toeristendrukte kent, als je op zoek bent naar rust op de stranden. Het regenseizoen loopt van oktober tot december, maar de buien zijn meestal kort en bieden een verkoelende afwisseling.
Als je geïnteresseerd bent in culturele evenementen, vindt het kleurrijke en levendige carnaval plaats in februari. Let wel dat de prijzen dan iets hoger kunnen liggen door de toegenomen vraag.
Tenslotte, onze website biedt het hele jaar door last minute deals aan, dus het is altijd een goed moment om op zoek te gaan naar een vakantie naar Curaçao!
De officiële valuta van Curaçao is de Antilliaanse gulden (ANG). Op sommige plaatsen kun je echter ook betalen met de Amerikaanse dollar (USD). Veel prijzen, zoals bij hotels en restaurants, worden vaak in beide valuta's weergegeven. Het kan daarom handig zijn om bij aankomst op het eiland een deel van je geld om te wisselen naar de lokale munteenheid. Geldautomaten zijn algemeen beschikbaar op Curaçao, zodat je gemakkelijk geld kunt opnemen. We raden je aan om bij het opnemen van geld te controleren welke valuta wordt uitgegeven, om verrassingen te voorkomen. Creditcards worden ook op vele plaatsen geaccepteerd, maar er kunnen extra kosten voor worden gerekend. Controleer dit bij je creditcardmaatschappij voordat je vertrekt.
Curaçao kent een tropisch savanneklimaat met relatief gelijkmatige temperaturen het hele jaar door. Overdag liggen de maximumtemperaturen doorgaans rond de 31 tot 33 graden Celsius terwijl de avondtemperaturen rond de 24 tot 26 graden Celsius liggen. De maandelijkse neerslagsom varieert sterk; de droge periode loopt van februari tot juni, terwijl de regenachtige periode loopt van oktober tot januari. De regenval is echter vaak kort en intens, waardoor je nog steeds kunt genieten van zonnig weer. Dit maakt Curaçao een geweldige vakantiebestemming voor sun-and-sea liefhebbers. Vergeet echter niet je zonnebrandcrème mee te nemen, want de zon kan op Curaçao erg sterk zijn!
Als je naar Curaçao wilt reizen, moet je zorgen dat je de volgende documenten bij de hand hebt:
Zorg ervoor dat je deze documenten allemaal bij je hebt, want zonder deze documenten kun je grote problemen ondervinden bij het in- of uitreizen van Curaçao.
Ja, Curaçao heeft openbaar vervoer. Er zijn twee soorten openbaar vervoer op het eiland, namelijk grote bussen ('Konvooi') en kleinere busjes ('Busjes'). De grote bussen opereren voornamelijk tussen Willemstad en de grote steden, terwijl de kleinere busjes meer lokale routes rijden. Houd er wel rekening mee dat het openbaar vervoer op Curaçao minder frequent kan zijn dan je gewend bent, en dat het niet altijd even betrouwbaar is qua timing. Daarnaast zijn er ook genoeg taxidiensten waar je gebruik van kunt maken. Voor meer flexibiliteit en gemak kan je ook overwegen om een auto te huren wat gangbaar is op het eiland.
Ja, Curaçao is over het algemeen veilig voor toeristen. Het eiland heeft een laag misdaadcijfer en de lokale bevolking staat bekend om hun gastvrijheid. Echter, net zoals je zou doen in elke andere wereldstad, is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen. Vermijd het voeren van waardevolle items in zicht en oppassen in minder drukke gebieden, voornamelijk 's nachts. Zorg er ook voor dat je jezelf beschermt tegen de zon en goed gehydrateerd blijft, omdat Curaçao warm en zonnig kan zijn. In het algemeen, zoals met elk reisbestemming, blijf op de hoogte van de huidige veiligheidssituatie en respecteer de lokale gebruiken en wetten voor een veilige en prettige reiservaring.
Ja, je hebt mogelijk een adapter nodig als het stroomnetwerk in je thuisland verschilt van dat in Curaçao. In Curaçao wordt een type F stopcontact gebruikt en de standaardspanning is 127 V met een frequentie van 50 Hz. Als het stroomnetwerk in je thuisland niet hetzelfde is, bijvoorbeeld in landen als de VS waar de standaardspanning 120 V is, dan zul je een adapter nodig hebben voor je apparaten. Let op, sommige moderne elektronische apparaten zoals laptops en smartphones kunnen universeel werken op verschillende spanningen en frequenties. Controleer de specificaties van je apparaat om te zien of dit geldt voor jou. Zo niet, dan is de veiligste optie om een universele reisadapter te kopen voordat je op reis gaat.
Curaçao heeft twee officiële talen: Nederlands en Papiaments. Het Papiaments is een Creoolse taal die veel wordt gesproken op de ABC-eilanden (Aruba, Bonaire en Curaçao) en is een mix van Spaans, Nederlands, Engels en Portugese woorden. Het Nederlands wordt voornamelijk gebruikt in de officiële en zakelijke communicatie, terwijl het Papiaments over het algemeen wordt gebruikt in het dagelijkse leven.
Velen op het eiland spreken daarnaast ook vloeiend Engels en/of Spaans. Omdat Curaçao een toeristische bestemming is, kun je als bezoeker vaak in het Engels terecht. Ben echter niet verbaasd als je Nederlands hoort op straat of in winkels, aangezien Curaçao een deel is van het Koninkrijk der Nederlanden.
Het eten in Curaçao is een heerlijke mix van smaken uit vele verschillende culturen, waaronder Afrika, Spanje, en Nederland. Een veelvoorkomend gerecht dat je waarschijnlijk zult tegenkomen is Keshi Yena. Dit is een lokale specialiteit gemaakt van een grote kaasschotel gevuld met vlees en groenten. Een ander populair gerecht is Stoba, een stoofpot gemaakt van geitenvlees, rundvlees, of kip met veel groenten en specerijen.
Je vindt ook veel vis en zeevruchten op het eiland, vaak geserveerd met funchi, een polenta-achtig bijgerecht. Tot slot mag een Arepa di Pampuna, een pompoenpannenkoek die vaak geserveerd wordt met suiker of stroop, niet ontbreken.
Als je avontuurlijk bent, probeer dan de Iguana soep, gemaakt van de lokale leguanen. Het wordt beschouwd als een traktatie en is zeker een interessante culinaire ervaring.
Ja, je kan zonder problemen je creditcard gebruiken op de meeste plaatsen op Curaçao. De meeste hotels, restaurants, en gevestigde winkels accepteren creditcards zoals Visa en Mastercard. Er zijn echter altijd uitzonderingen. Sommige kleinere winkels, markten of straatkraampjes kunnen om cash vragen. Het is dus altijd aan te raden om ook wat contant geld bij je te hebben. Bovendien kunnen er extra kosten aan verbonden zijn bij gebruik van een creditcard, zoals transactiekosten of buitenlandse wisselkoerskosten. Het is altijd een goed idee om vooraf aan je reis naar Curaçao te controleren met je bank of creditcardmaatschappij wat de kosten kunnen zijn.
Nee, voor een bezoek aan Curaçao zijn er geen bijzondere vaccinaties nodig. Routinematig worden vaccinaties tegen Hepatitis A en DTP (Difterie, Tetanus en Polio) aanbevolen, maar deze zitten meestal al in het standaard vaccinatieprogramma van de meeste landen. Het is altijd aan te raden om voor vertrek je huisarts of een reiskliniek te raadplegen voor de meest actuele gezondheids- en vaccinatie informatie, omdat deze per individu en situatie kan variëren.
Mocht je verder nog specifieke gezondheidsklachten hebben, dan kan het zijn dat je extra vaccinaties of medicijnen nodig hebt. Neem hiervoor contact op met een professional. Vergeet niet om samen met je ziektekostenverzekeraar na te gaan of vaccinaties en medicijnen vergoed worden.
Curaçao kent meerdere belangrijke festivals en evenementen. Ten eerste is er het kleurrijke Curaçao Carnaval, dat van januari tot maart wordt gevierd met verschillende parades, kostuums en muziek. In het derde weekend van september wordt ook het Curaçao North Sea Jazz festival gehouden, waar internationale en lokale muziekartiesten optreden. Als jij van film houdt, is het Curaçao International Film Festival Rotterdam in april wellicht interessant, waar films van over de hele wereld worden getoond. Daarnaast viert Curaçao jaarlijks de "Dag van de Vlag" (Dia di Bandera) op 2 juli met traditionele muziek, dans en lokale gerechten. Tenslotte, rond december zijn er verschillende feestdagen en evenementen, waaronder het Sinterklaasfeest en kerstavondvieringen.
Ja, je kunt gewoon drinkwater uit de kraan op Curaçao krijgen. Het kraanwater op het eiland is namelijk van zeer hoge kwaliteit. Het wordt geproduceerd via een ontzoutingsproces en voldoet aan de strengste internationale normen. Dit maakt dat het heel veilig is om te drinken en te gebruiken bij het koken. Het water kan wel een lichte chloorsmaak hebben door het reinigingsproces. Hoewel het water veilig is om te drinken, kiezen sommige bezoekers er toch voor om flessenwater te kopen uit voorkeur of omdat ze gevoelig zijn voor het chloor. Als je dit overweegt, wees er dan bewust van dat de lokale milieubelasting kan toenemen door het produceren en weggooien van plastic flessen.
Ja, je kunt je mobiele telefoon gebruiken in Curaçao. Maar let wel op dat de tarieven voor mobiel internet en bellen hoog kunnen zijn, omdat Curaçao buiten de EU ligt. Je kunt het beste voordat je vertrekt je provider contacteren om te informeren naar de exacte tarieven. Sommige providers bieden speciale reispakketten aan met voordeliger tarieven. Woensdag ga je naar een plek waar geen goede mobiele verbinding is, dan kun je overwegen om een lokale SIM-kaart te kopen. Zorg er dan wel voor dat je telefoon simlockvrij is. Vergeet ook niet om bij aankomst op Curaçao je dataroaming uit te schakelen om onaangename verrassingen te voorkomen.
Ja, Curaçao heeft bepaalde regels voor de in- en uitvoer van goederen. Reizigers mogen tot een waarde van 430 euro aan producten van overzeese bestemmingen belastingvrij naar Curaçao invoeren. Voor specifieke producten zoals alcohol en tabaksproducten gelden er strikte regels. Je mag slechts één liter sterke drank of twee liter wijn, en 200 sigaretten of 50 sigaren of 250 gram tabak belastingvrij invoeren.
Invoeren van goederen die bedreigd kunnen zijn zoals producten van bedreigde dieren en planten, zullen onder de CITES-regels vallen. Er kan ook een verbod of beperkingen zijn op de uitvoer van bepaalde goederen zoals archeologische en historische objecten en bepaalde zeevruchten.
Bij twijfel over het in- of uitvoeren van bepaalde goederen, raden we je aan te checken bij de douane van Curaçao voordat je reist.
In Curaçao moet je zeker een aantal traditionele gerechten proeven. Allereerst is er de 'Keshi Yena' - een overheerlijk gerecht gemaakt van grote ronde kaas gevuld met vlees en groenten. Zorg er ook voor dat je de 'Kabritu', stoofpot van geiten vlees, niet mist - het is een echt eilandklassieker. Wil je echt de lokale smaak ervaren, probeer dan 'Okra Soep', een dikke, hartige soep gemaakt van okra, vlees en groenten. 'Sopi Mondongo', een soep gemaakt van runderpens, is een ander traditioneel gerecht dat populair is op het eiland. Houd wat ruimte over voor 'Bolo di Cashupete', een cashewnotencake voor dessert. Deze gerechten geven je een geweldig inzicht in de rijke, smaakvolle Curaçaose keuken.
Ja, de meeste plaatsen op Curaçao hebben Wifi beschikbaar. Dit omvat diverse hotels, resorts, restaurants, cafés en openbare ruimtes. De kwaliteit en snelheid van de internetverbinding kunnen echter variëren, afhankelijk van de locatie. In stedelijke gebieden zoals Willemstad zul je doorgaans een sterkere en stabielere verbinding ervaren dan op meer afgelegen plaatsen. Hou er echter rekening mee dat zelfs als Wifi beschikbaar is, er mogelijk extra kosten aan verbonden zijn, vooral in bepaalde hotels of resorts. Het is altijd een goed idee om bij aankomst op je bestemming te informeren naar de details van hun Wifi-service. Vergeet niet dat je op vakantie bent en het soms lekker kan zijn om even volledig te ontspannen zonder digitale afleidingen.
In Curaçao is de gezondheidszorg goed geregeld, maar het werkt mogelijk anders dan je gewend bent. Net als andere landen in het Koninkrijk der Nederlanden, heeft Curaçao een universeel zorgstelsel waarbij iedereen die permanent op het eiland woont, recht heeft op medische zorg.
Als je een last-minute vakantie boekt naar Curaçao, dan val je echter niet automatisch onder dit zorgstelsel. Je dient zelf te zorgen voor een reisverzekering die medische kosten dekt. De medische voorzieningen op Curaçao zijn over het algemeen goed, en veel artsen spreken zowel Nederlands als Engels.
Bij een bezoek aan de dokter of een ziekenhuis zal je meestal eerst zelf moeten betalen. Vervolgens kun je een claim indienen bij je verzekeringsmaatschappij om de kosten vergoed te krijgen. Vergeet niet om altijd goede en gedetailleerde bonnen van alle medische kosten te bewaren!
Of je een visum nodig hebt voor je reis naar Curaçao, hangt af van je nationaliteit en hoe lang je wilt verblijven. Als je een Nederlands paspoort hebt, kun je tot 180 dagen visumvrij verblijven. Voor andere EU-burgers geldt een visumvrije periode tot 90 dagen. Buiten deze periodes om heb je een visum nodig.
Als je een visumplichtige nationaliteit hebt, moet je mogelijk een visum aanvragen, ongeacht de lengte van je verblijf. Het is essentieel om vooraf te controleren of je een visum nodig hebt. Hou er rekening mee dat de regelgeving kan veranderen, dus het is altijd een goed idee om de meest recente informatie op te zoeken of contact op te nemen met de lokale ambassade of het consulaat van Curaçao.
Vergeet niet dat je, naast een visum, mogelijk ook aan andere toegangseisen moet voldoen, zoals een geldig paspoort, retourticket en bewijs van voldoende financiële middelen voor de duur van je verblijf in Curaçao.
Curaçao biedt tal van mooie bezienswaardigheden. Start je bezoek bij Willemstad, de hoofdstad van Curaçao. Deze stad, met zijn kleurrijke en historische architectuur, staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Zorg ervoor dat je de beroemde Handelskade en de Koningin Emmabrug, ook wel bekend als de 'Swinging Old Lady', niet mist.
Pak dan een van de fantastische stranden van het eiland, zoals Kleine Knip, Grote Knip, en het populaire Jan Thiel Beach.
Breng zeker ook een bezoek aan Christoffelpark, het grootste nationale park van Curaçao waar je kunt genieten van prachtige natuur, dieren en adembenemende uitzichten.
Sluit de dag af met een bezoek aan het Curaçao Liqueur Distillery, waar je alles kunt leren over de beroemde Curaçao-liqueur en natuurlijk ook een proeverij kunt doen.
Laatste tip, vergeet niet de onderwaterwereld te verkennen door te gaan snorkelen of duiken bij locaties zoals Tugboat en Director's Bay.
Het exacte tijdsverschil met Curaçao hangt af van waar je je bevindt op elk gegeven moment en welk tijdstip van het jaar het is vanwege zomer- en wintertijd verschillen. Meestal verschilt de tijd in Curaçao 6 uur met Nederland, echter in de zomertijd is het verschil precies 5 uur omdat Curaçao geen zomertijd kent. Om het exacte tijdsverschil te weten, raden we je aan om een wereldklok of tijdzoneconvertor te gebruiken die vaak gemakkelijk op je smartphone of online te vinden is. Dit geeft je altijd de meest precieze tijdverschillen gebaseerd op je huidige locatie en het actuele tijdstip.
In Curaçao zijn er talloze activiteiten om aan deel te nemen. Je kunt genieten van de prachtige stranden zoals Playa Kenepa en Cas Abao. Liefhebbers van de onderwaterwereld kunnen uitzonderlijke duik- en snorkelmogelijkheden vinden, met kleurrijke koraalriffen en een diversiteit aan zeeleven bij sites zoals de Tugboat en Mushroom Forest. Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis en cultuur van het eiland, kun je een bezoek brengen aan het Kura Hulanda Museum, Fort Amsterdam of de historische wijk Otrobanda. Voor de outdoor avonturiers is het Christoffel National Park een must-visit, met wandelroutes, het beklimmen van de Christoffelberg en de mogelijkheid om lokale flora en fauna te spotten. Bovendien bieden lokale aanbieders diverse watersportactiviteiten aan, zoals windsurfen, kitesurfen, vissen en zeilen.
Curaçao heeft het hele jaar door een warm en tropisch klimaat, met temperaturen die gemiddeld rond de 28-31 graden Celsius liggen. Daarom is het verstandig om lichte, ademende kleding mee te nemen, zoals katoenen t-shirts, shorts en jurkjes. Zwemkleding is essentieel voor het bezoeken van de prachtige stranden. Vergeet ook niet om een zonnehoed of pet en zonnebril mee te nemen om jezelf te beschermen tegen de sterke zon.
Lichte avondkleding, zoals een lange broek of een jurk, is geschikt voor etentjes of uitgaan 's avonds. Omdat het 's avonds af kan koelen, kan een licht jasje of vest van pas komen. Het is ook raadzaam om comfortabele schoenen mee te nemen voor als je gaat wandelen of een uitstapje maakt. Vergeet ten slotte niet om voldoende zonnebrandcrème in te pakken om je huid te beschermen.
De kosten van een vakantie naar Curaçao kunnen sterk variëren op basis van factoren zoals de duur van het verblijf, het type accommodatie dat je kiest, de activiteiten die je onderneemt, de tijd van het jaar, en je persoonlijke uitgaven. Gemiddeld gezien kun je rekening houden met een bedrag tussen de 100 en 300 euro per persoon voor een vakantie van twee weken. Dit omvat vliegtickets, accommodatie, eten en drinken, vervoer ter plaatse en enige vrijetijdsactiviteiten.
Houd er echter rekening mee dat dit slechts een algemene schatting is. De werkelijke kosten kunnen variëren en het is aan te raden je vakantie te plannen op basis van je eigen budget en voorkeuren. Let ook op onze last-minute deals, die de kosten van je vakantie aanzienlijk kunnen verlagen!